Såhär ser den nya Svenska spellagen ut – Vad gäller?

Som du säkert vet så har det varit mycket snack de senaste åren om att införa en ny spellag här i Sverige och nu verkar det som att den kommer gå igenom. Datumet som gäller för den nya Svenska spellagen är satt till den 1 januari 2019. Men många vet fortfarande inte exakt vad det är som kommer gälla så här tänkte vi gå igenom och förklara hur den nya lagen kommer fungera!

Den nya Svenska spellagen är främst gjord för att ändra spelmonopolet här i Sverige, som många säkert vet så har den Svenska staten monopol på allt spel och dobbel, och det kallas för Svenska Spel. Detta kommer den nya lagen att ändra på och staten förlorar sitt monopol. Något annat som också kommer ändras är att kraven kommer bli allt hårdare på spelbolagen, alla spelare ska också registreras och bonusars marknadsföring begränsas. Spel utan licens kommer att kriminaliseras och betalningstransaktioner blockeras.

En skatt på 18% införs för den konkurrensutsatta spelsektorn och detta räknas på spelnettot vilket innebär att den Svenska staten kommer få in en hel del pengar till statskassan. Spel som sker för allmännyttiga ändamål kommer fortfarande vara skattefritt men alla spelbolag måste dock betala en licensavgift, vi vet dock fortfarande inte vad denna avgiften kommer landa på.

Och vad som gäller marknadsföringen så tycker Civilminister Ardalan Shekarabi att dagens marknadsföring är allt för aggressiv, vilket ni säkert också märkt ifall ni lyssnar mycket på Radio eller kollar på TV. Den här marknadsföringen kommer att begränsas.

Med den här nya spellagen så hoppas Shekarabi att få in över 400 miljoner kronor från spelskatten och licenserna. Pengarna kommer delvis användas för att förebygga spelmissbruk men även gå till andra bra ändamål.

Kortfattade punkter om den nya spellagen:

  • Alla som verkar på Svensk mark måste ha en licens
  • En licensavgift kommer att införas
  • De som saknar licens kommer inte att få operera. Olicensierat spel blir kriminellt.
  • Obligatoriskt att sätta beloppsgränser när man skapar konto och spelar på nätet
  • Alla onlinespel och casinon måste ha en direkt knapp för att stänga av allt spel.
  • Förbudet mot kredit för spel skärps.
  • Licenshavarna måste övervaka spelarnas spelmönster för att hitta destruktivt spelande.
  • En skatt på 18 procent införs.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here