Spelinspektionen vill förlänga spelgränserna – Ytterligare 4 månader!

Pandemin som råder över hela världen fortsätter att ställa till problem, och just nu ser vi fortfarande inget slut. Alla kan vi nog hålla med om att läget verkligen är riktigt trist. Under de senaste halvåret ungefär, så har vi haft tillfälliga gränser och spellagar som applicerats för att skydda konsumenter under de hårda tiderna.

Ni vet säkert om hur de nya tillfälliga reglerna fungerar, men för de som inte vet så är det just nu en max insättning på 5 000 kronor, och bonusar får endast uppgå till max 100 kronor per insättning. Detta har självklart ställt till mycket problem, och nu planerar regeringen på att förlänga dessa gränser ännu längre.

Inskickat förslag på förlängda åtgärder

De tillfälliga reglerna har nu varit aktiva sedan i slutet av förra året. Tanken var att det skulle gälla fram tills den sista juli 2021. Nu har regeringen däremot skickat in ett förslag om att förlänga det ytterligare 4 månader. Detta skulle alltså gälla fram tills mitten av November 2021 ifall det skulle gå igenom, vilket inte är helt omöjligt.

Detta förslaget har skickats ut till remiss, men något svar på om huruvida det kommer gå igenom får vi tyvärr inte på ett tag. Finansdepartementet har nämligen till 3 maj 2021 på sig att svara på det här förslaget, så vi får helt enkelt avvakta fram tills de har gjort sitt beslut. Skulle förslaget gå igenom kommer de tillfälliga gränserna alltså fortsätta att gälla nästan genom hela 2021, vilket skulle vara väldigt synd.

Ansvarsfullt Spelande – Spelinspektionens motto

Anledningen till att dessa åtgärder infördes från första början var för att ny statistik kom upp som visade att allt fler svenskar och problemspelare generellt sökte sig till spel i dessa rådande och osäkra tider. Det blir allt lättare att söka sig till osunt spel för att komma undan från verkligheten ett tag, vilket kan vara väldigt allvarligt. Spelinspektionens motto har alltid varit Ansvarsfullt Spelande, och det är det som de lägger mycket av sin fokus på, just därför kom inte detta som någon direkt förvåning.

Alla är däremot inte glada över de nya ändringarna, och på flera forum och hemsidor kan man läsa om svenskarnas besvikelse över de nya gränserna. Några av de som blev allra mest besvikna var säkerligen Pokerspelarna som nu fick nöja sig med sina fjuttiga 5 000 kronor insättning i månaden. Några andra som också har kastat stark kritik mot de nya tillfälliga reglerna är BOS (Branschföreningen för onlinespel), de har länge kritiserat beslutet då de gör att allt fler spelare vänder sig till utländska casinon, eller oreglerat spel. Därav följande kommentar:

“Regeringen tycks omedveten om att deras egen expertmyndighet Statskontoret för en dryg vecka sedan slog fast att läckaget från den svenska spelmarknaden till den oreglerade spelmarknaden är oroande högt.”

Vi får helt enkelt se vad det slutgiltiga beslutet blir, men eftersom de redan har förlängts en gång så känns det inte helt omöjligt att de kommer att förlängas ytterligare en gång. Vi kommer hålla er uppdaterade så fort som beslutet har gjorts. Tills dess, sköt om er!

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here